Lockdown “gezond” overleven: hoe doe je dat?

Scrollend op LinkedIn kwam ik een artikel tegen waarvan de titel mijn aandacht trok. Namelijk dat de consumptie van verse groente en vers fruit in 2020 is gestegen onder Nederlanders. Volgens de bronnen komt dit doordat er minder buitenshuis wordt gegeten en mensen meer tijd hebben om zelf te koken. Dit is uiteraard goed nieuws. Persoonlijk denk ik ook dat mensen zich bewuster zijn geworden van het belang van goede voeding op de gezondheid. Ondanks de toegenomen groente- en fruitconsumptie, merk ik in de praktijk dat de verleiding van ongezonde snacks nog steeds erg groot is.

Ook merk ik in de praktijk helaas dat mensen minder zijn gaan bewegen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat sportscholen zijn gesloten, de meeste winkels zijn gesloten en er veel minder activiteiten mogelijk zijn. Er is minder behoefte om naar buiten te gaan. Ook zijn veel mensen overgestapt op thuiswerken. Dit betekent geen beweging meer richting het werk, naar het koffiezetapparaat dat aan het einde van de gang staat en geen wandeling met de collega’s tijdens de lunchpauze. Al met al kunnen deze factoren leiden tot gewichtstoename of vermoeidheid. Hieronder geef ik 7 tips hoe je bewuster kan eten en extra kan bewegen tijdens de lockdown.

1. Beweeg terwijl je werkt.
Probeer tussen het werken door lichamelijke oefeningen te doen. Ga om het uur één minuut lang bewegen. Dit kan in de vorm van push-ups, jumping jacks, squads, etc. wat je maar wilt. Het is belangrijk dat je dit ieder uur doet. Zo heb je op een 8 urige werkdag 8 minuten intensief gesport en dat terwijl je werkt. Wat ook helpt is om de telefoongesprekken staand en wandelend te doen.

2. Behoud je regelmaat in je voedingspatroon.
Vooral voor de thuiswerkers kan dit soms lastig zijn maar dan is het nog belangrijker om op tijd te gaan eten. Als je een maaltijd overslaat of je gaat te laat eten, kan dit zorgen voor schommelende bloedsuikers wat een risico is voor overeten of ongezond snacken.

3. Eet aan tafel en niet achter je scherm.
Neem de tijd voor je eten en doe dit met aandacht. Combinatie van multitasken en eten kan zorgen voor meer eten en dat je minder proeft van je maaltijd.

4. Eten besteld? Haal het zelf op.
Heb je eten besteld? Haal het dan zelf op in plaats van het te laten bezorgen. Doe dat vooral wandelend of op de fiets.

5. Maak een “gezond” boodschappenlijstje!
Noteer alleen de dingen die je echt nodig hebt (uiteraard gezonde producten 😉). Tijdens het supermarkt bezoek ben je dan minder afgeleid en probeer je alleen te kopen wat er op je lijstje staat.

6. Plan je maaltijden.
Door je maaltijden te gaan plannen zorg je er ook voor dat je bent voorbereid op die maaltijd. Je hebt de boodschappen in huis en neemt er de tijd voor. Wanneer je niet weet wat je moet koken en je niet voorbereid bent, is de kans namelijk groter dat je voor een simpele maaltijd gaat met minder groenten. Maak een maaltijdplanning voor de hele week en zorg ervoor dat je de boodschappen in huis hebt. Dit zorgt voor minder stress en meer rust in je hoofd.

7. Plan je tussendoortjes.
Als we naar kantoor gaan nemen wij de tussendoortjes mee van huis en zijn voorbereid. We eten dan wat we mee hebben (tenzij je op het werk voedsel kan kopen). Voor thuiswerkers ligt dat net anders. Omdat we thuis alle voorraad hebben is de verleiding groter om tussendoor ongezond te gaan snacken. Dan kan je het beste ook je tussendoortjes voorbereiden. Leg alvast fruit, noten, volkoren crackers, etc. op je aanrecht zodat je niet lang na hoeft te denken op dat moment.

Bron

Dit bericht verscheen ook op https://www.turksedietist.nl

Scrollend op LinkedIn kwam ik een artikel tegen waarvan de titel mijn aandacht trok.

Bericht info

Gepubliceerd op: 18 januari 2021
Categorie: Diëtist | Recepten

Alle tags

Meer tips

Hoe interpreteer ik een ingrediëntenlijst?

Hoe interpreteer ik een ingrediëntenlijst?

De ingrediëntenlijst op voedselverpakkingen is wettelijk verplicht. Ook andere informatie op voedselverpakkingen zoals allergenen, voedingswaardetabellen is verplicht en fabrikanten van voedingsmiddelen dienen daarop te letten. Maar hoe komt zo’n ingrediëntenlijst tot stand? En hoe vaak worden ze gelezen? En in hoeverre zijn ze duidelijk voor de consument? Allerlei onderwerpen die we ons als consument kunnen afvragen.

Volkoren simit

Volkoren simit

Ik ben dol op ontbijten in het weekend. Lekker uitgebreid, heerlijke warme Turkse ontbijtgerechten, warme broodjes… en natuurlijk niet te vergeten een...

6 redenen waarom je havermout moet eten

6 redenen waarom je havermout moet eten

Havermout; oeroude graan is nu een hype geworden en wordt op verschillende manieren gegeten. Van de klassieke havermoutpap tot verwerking in smoothies en in omeletjes. Granen als havermout mogen zeker een hype zijn want ze kennen vele gezondheidsvoordelen. Ik vertel je graag waarom havermout niet mag ontbreken in je voorraadkast.

Turks courgette-ei pannetje

Turks courgette-ei pannetje

Ingrediënten 1 stuk lichtgroene courgette (te koop bij de Turkse winkel) 4 stuks eieren 1 stuk ui 2 teentjes knoflook 4 eetlepels olijfolie 1 theelepel...

Gluten; zijn ze echt zo slecht?

Gluten; zijn ze echt zo slecht?

Als je ooit op het internet op zoek bent gegaan naar informatie over afvallen in gewicht durf ik met alle zekerheid te zeggen dat je minstens één artikel bent tegengekomen dat je glutenvrij moet gaan eten voor gewichtsverlies.

Gezonde ‘Muhallebi’

Gezonde ‘Muhallebi’

‘Muhallebi’ is een traditionele Turks toetje en werd zelfs in de Ottomaanse tijd graag gegeten. Het is een toetje op melkbasis en om die reden wordt het beschouwd als een licht toetje.

Gerelateerde berichten

Hoe interpreteer ik een ingrediëntenlijst?

Hoe interpreteer ik een ingrediëntenlijst?

De ingrediëntenlijst op voedselverpakkingen is wettelijk verplicht. Ook andere informatie op voedselverpakkingen zoals allergenen, voedingswaardetabellen is verplicht en fabrikanten van voedingsmiddelen dienen daarop te letten. Maar hoe komt zo’n ingrediëntenlijst tot stand? En hoe vaak worden ze gelezen? En in hoeverre zijn ze duidelijk voor de consument? Allerlei onderwerpen die we ons als consument kunnen afvragen.

Lees meer
Volkoren simit

Volkoren simit

Ik ben dol op ontbijten in het weekend. Lekker uitgebreid, heerlijke warme Turkse ontbijtgerechten, warme broodjes… en natuurlijk niet te vergeten een...

Lees meer
6 redenen waarom je havermout moet eten

6 redenen waarom je havermout moet eten

Havermout; oeroude graan is nu een hype geworden en wordt op verschillende manieren gegeten. Van de klassieke havermoutpap tot verwerking in smoothies en in omeletjes. Granen als havermout mogen zeker een hype zijn want ze kennen vele gezondheidsvoordelen. Ik vertel je graag waarom havermout niet mag ontbreken in je voorraadkast.

Lees meer
Gluten; zijn ze echt zo slecht?

Gluten; zijn ze echt zo slecht?

Als je ooit op het internet op zoek bent gegaan naar informatie over afvallen in gewicht durf ik met alle zekerheid te zeggen dat je minstens één artikel bent tegengekomen dat je glutenvrij moet gaan eten voor gewichtsverlies.

Lees meer
Gezonde ‘Muhallebi’

Gezonde ‘Muhallebi’

‘Muhallebi’ is een traditionele Turks toetje en werd zelfs in de Ottomaanse tijd graag gegeten. Het is een toetje op melkbasis en om die reden wordt het beschouwd als een licht toetje.

Lees meer