Scrollend op LinkedIn kwam ik een artikel tegen waarvan de titel mijn aandacht trok. Namelijk dat de consumptie van verse groente en vers fruit in 2020 is gestegen onder Nederlanders. Volgens de bronnen komt dit doordat er minder buitenshuis wordt gegeten en mensen meer tijd hebben om zelf te koken. Dit is uiteraard goed nieuws. Persoonlijk denk ik ook dat mensen zich bewuster zijn geworden van het belang van goede voeding op de gezondheid. Ondanks de toegenomen groente- en fruitconsumptie, merk ik in de praktijk dat de verleiding van ongezonde snacks nog steeds erg groot is.
Ook merk ik in de praktijk helaas dat mensen minder zijn gaan bewegen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat sportscholen zijn gesloten, de meeste winkels zijn gesloten en er veel minder activiteiten mogelijk zijn. Er is minder behoefte om naar buiten te gaan. Ook zijn veel mensen overgestapt op thuiswerken. Dit betekent geen beweging meer richting het werk, naar het koffiezetapparaat dat aan het einde van de gang staat en geen wandeling met de collega’s tijdens de lunchpauze. Al met al kunnen deze factoren leiden tot gewichtstoename of vermoeidheid. Hieronder geef ik 7 tips hoe je bewuster kan eten en extra kan bewegen tijdens de lockdown.
1. Beweeg terwijl je werkt.
Probeer tussen het werken door lichamelijke oefeningen te doen. Ga om het uur één minuut lang bewegen. Dit kan in de vorm van push-ups, jumping jacks, squads, etc. wat je maar wilt. Het is belangrijk dat je dit ieder uur doet. Zo heb je op een 8 urige werkdag 8 minuten intensief gesport en dat terwijl je werkt. Wat ook helpt is om de telefoongesprekken staand en wandelend te doen.
2. Behoud je regelmaat in je voedingspatroon.
Vooral voor de thuiswerkers kan dit soms lastig zijn maar dan is het nog belangrijker om op tijd te gaan eten. Als je een maaltijd overslaat of je gaat te laat eten, kan dit zorgen voor schommelende bloedsuikers wat een risico is voor overeten of ongezond snacken.
3. Eet aan tafel en niet achter je scherm.
Neem de tijd voor je eten en doe dit met aandacht. Combinatie van multitasken en eten kan zorgen voor meer eten en dat je minder proeft van je maaltijd.
4. Eten besteld? Haal het zelf op.
Heb je eten besteld? Haal het dan zelf op in plaats van het te laten bezorgen. Doe dat vooral wandelend of op de fiets.
5. Maak een “gezond” boodschappenlijstje!
Noteer alleen de dingen die je echt nodig hebt (uiteraard gezonde producten 😉). Tijdens het supermarkt bezoek ben je dan minder afgeleid en probeer je alleen te kopen wat er op je lijstje staat.
6. Plan je maaltijden.
Door je maaltijden te gaan plannen zorg je er ook voor dat je bent voorbereid op die maaltijd. Je hebt de boodschappen in huis en neemt er de tijd voor. Wanneer je niet weet wat je moet koken en je niet voorbereid bent, is de kans namelijk groter dat je voor een simpele maaltijd gaat met minder groenten. Maak een maaltijdplanning voor de hele week en zorg ervoor dat je de boodschappen in huis hebt. Dit zorgt voor minder stress en meer rust in je hoofd.
7. Plan je tussendoortjes.
Als we naar kantoor gaan nemen wij de tussendoortjes mee van huis en zijn voorbereid. We eten dan wat we mee hebben (tenzij je op het werk voedsel kan kopen). Voor thuiswerkers ligt dat net anders. Omdat we thuis alle voorraad hebben is de verleiding groter om tussendoor ongezond te gaan snacken. Dan kan je het beste ook je tussendoortjes voorbereiden. Leg alvast fruit, noten, volkoren crackers, etc. op je aanrecht zodat je niet lang na hoeft te denken op dat moment.