Hoe interpreteer ik een ingrediëntenlijst?

De ingrediëntenlijst op voedselverpakkingen is wettelijk verplicht. Ook andere informatie op voedselverpakkingen zoals allergenen, voedingswaardetabellen is verplicht en fabrikanten van voedingsmiddelen dienen daarop te letten. Maar hoe komt zo’n ingrediëntenlijst tot stand? En hoe vaak worden ze gelezen? En in hoeverre zijn ze duidelijk voor de consument? Allerlei onderwerpen die we ons als consument kunnen afvragen. 

Halal Merken doet voornamelijk onderzoek naar de ingrediëntenlijst van verpakte voedingsmiddelen en als team zijn we om die reden al gewend om direct op de achterkant van een verpakking te kijken en de ingrediëntenlijst onder te loep te nemen. Dit doen we voor onszelf en uiteraard ook om uiteindelijk te delen met onze volgers. Als voedingsdeskundige kijk ik niet alleen vanuit Islamitische oogpunt, maar ook vanuit voedingsdeskundig oogpunt. Ik kijk vooral of een product wel gezond is. Zitten er veel suikers in? Welke meelsoorten zijn er gebruikt? Welke vetten/oliën? etc…

Maar hoe kan je nou aan een ingrediëntenlijst afleiden of een verpakt voedselproduct gezond is? In deze blog vertel ik jou graag hoe je een ingrediëntenlijst kan interpreteren! 

Wat je zeker moet weten…
De ingrediëntenlijst is zo ingedeeld dat het ingrediënt waarvan het product het meeste bevat, helemaal bovenaan staat. Dus het ingrediënt dat als laatste wordt vermeld, de hoeveelheid daarvan zit het minst in het product.

Laten we samen kijken naar een ingrediëntenlijst…

Een voorbeeld ingrediëntenlijst van een verpakt voedselproduct:

Ingrediënten: 37% Kikkererwten, plantaardige olie (raapolie), water, SESAMZAAD, zout, knoflook, voedingszuur: citroenzuur, peper, conserveermiddelen: sorbinezuur en benzoëzuur. 

Hier zie je dat het product voor het grootste deel bestaat uit kikkererwten, gevolgd door raapolie, water, etc… en als laatst bevat het product het minst aan de conserveermiddelen sorbinezuur en benzoëzuur. 

Laten we nog een voorbeeld nemen:
Ingrediënten: volkoren HAVERMOUT (32%), volkoren TARWE (19%), glucosesiroop, zonnebloemolie (10%), suiker, oligofructose, rozijnen (6%), gedroogde appel (4%), rijstebloem, TARWEBLOEM, geleermiddel (glycerol), honing (0,5%), natuurlijk rozijn aroma en andere natuurlijke aroma’s, antioxidant (tocoferol).

Deze ingrediëntenlijst behoort tot een product wat over het algemeen gezond wordt geacht door de consument. Om dit zelf te kunnen beoordelen hoef je echter alleen maar naar de ingrediëntenlijst te kijken. Het is natuurlijk positief dat de ingrediëntenlijst begint met volkoren havermout gevolgd door volkoren tarwe. Jammer dat het al gauw wordt gevolgd door glucosesiroop (lees: suiker). 

Gezonde keuzes maken door etiket lezen
Als consumenten zien we door de bomen het bos niet meer. We willen gezonde keuzes maken maar worden erg beïnvloed door omgevingsfactoren. Eén van de belangrijkste daarvan is de supermarkt waar we worden blootgesteld aan reclame en natuurlijk aantrekkelijke productverpakkingen. Ik hoop toch dat je door middel van deze informatie je gezonde route kan vinden in de supermarkt jungle 
😉. Veel succes!

Bron

Dit bericht verscheen ook op https://turksedietist.nl

De ingrediëntenlijst op voedselverpakkingen is wettelijk verplicht. Ook andere informatie op voedselverpakkingen...

Bericht info

Gepubliceerd op: 26 mei 2021
Categorie: Diëtist

Alle tags

Meer tips

6 redenen waarom je havermout moet eten

6 redenen waarom je havermout moet eten

Havermout; oeroude graan is nu een hype geworden en wordt op verschillende manieren gegeten. Van de klassieke havermoutpap tot verwerking in smoothies en in omeletjes. Granen als havermout mogen zeker een hype zijn want ze kennen vele gezondheidsvoordelen. Ik vertel je graag waarom havermout niet mag ontbreken in je voorraadkast.

Gluten; zijn ze echt zo slecht?

Gluten; zijn ze echt zo slecht?

Als je ooit op het internet op zoek bent gegaan naar informatie over afvallen in gewicht durf ik met alle zekerheid te zeggen dat je minstens één artikel bent tegengekomen dat je glutenvrij moet gaan eten voor gewichtsverlies.

Gerelateerde berichten

6 redenen waarom je havermout moet eten

6 redenen waarom je havermout moet eten

Havermout; oeroude graan is nu een hype geworden en wordt op verschillende manieren gegeten. Van de klassieke havermoutpap tot verwerking in smoothies en in omeletjes. Granen als havermout mogen zeker een hype zijn want ze kennen vele gezondheidsvoordelen. Ik vertel je graag waarom havermout niet mag ontbreken in je voorraadkast.

Lees meer
Gluten; zijn ze echt zo slecht?

Gluten; zijn ze echt zo slecht?

Als je ooit op het internet op zoek bent gegaan naar informatie over afvallen in gewicht durf ik met alle zekerheid te zeggen dat je minstens één artikel bent tegengekomen dat je glutenvrij moet gaan eten voor gewichtsverlies.

Lees meer