Havermout; oeroude graan is nu een hype geworden en wordt op verschillende manieren gegeten. Van de klassieke havermoutpap tot verwerking in smoothies en in omeletjes. Granen als havermout mogen zeker een hype zijn want ze kennen vele gezondheidsvoordelen. Ik vertel je graag waarom havermout niet mag ontbreken in je voorraadkast.
- Havermout stabiliseert jouw bloedsuiker
Havermout bevat zowel oplosbare als onoplosbare vezels. De oplosbare vezels zorgen voor het stabiliseren van je bloedsuiker waardoor je minder/geen schommelingen krijgt in je bloedsuikerspiegel. Als je continu trek hebt in zoete snacks kan dat een reden zijn van verstoorde bloedsuikerspiegels en kan vezelrijke voeding helpen dit probleem oplossen. - Ondersteunt gewichtsverlies
Havermout bevat veel vezels waardoor je sneller en langer verzadigd bent. Dit leidt tot minder eten. Voor gewichtsverlies zijn uiteraard meerdere factoren belangrijk zoals bewegen, voldoende slaap, etc. Maar door je dag te starten met een vezelrijk ontbijt is al een belangrijk stap in het proces. - Havermout levert belangrijke vitamines en mineralen
Havermout bevat B vitamines, vitamine E en de mineralen calcium, jodium, selenium en de antioxidant luteïne. Dus geen excuses om je dag niet te starten met havermout 😉 - Beschermt tegen hart- en vaatziekten
Havermout is een volkoren graanproduct en volkoren producten verlagen de kans op hart- en vaatziekten. Havermout adviseer ik vaak aan mijn cliënten met een hoog cholesterol gehalte omdat het helpt de cholesterol te verlagen. - Zorgt voor een goede stoelgang
De darmen worden blij van havermout omdat het veel vezels bevat en daardoor belangrijk is voor een goede stoelgang. Obstipatie is meestal een gevolg van te weinig vezels en vocht in de voeding. Het is dus belangrijk om vezelrijk te eten voor een gezonde stoelgang. Zeker wel 30 gram vezels op een dag. - Makkelijk te bereiden
Havermout is dus heel gezond! Dat is duidelijk. Maar het is natuurlijk ook belangrijk hoe je het klaarmaakt. Je kan havermout het beste eten als pap bijvoorbeeld klaargemaakt met melk. Of in yoghurt. Ook de toppings die daarbij gebruikt worden zijn belangrijk. Gebruik gezonde toppings zoals zaden en pitten, fruit, noten, etc. Ook kan je je eigen granola maken met havermout door deze samen met noten en gedroogd fruit kort in de oven te bakken.Eet smakelijk!