Volkoren simit

Ik ben dol op ontbijten in het weekend. Lekker uitgebreid, heerlijke warme Turkse ontbijtgerechten, warme broodjes… en natuurlijk niet te vergeten een pot Turkse thee. Mijn weekend kan niet meer stuk.
Helaas zijn het niet altijd verantwoorde ontbijtjes. Vooral niet als er Turkse deegwaren worden gegeten. Deze worden vaak gemaakt van witte bloem. Dat is niet altijd de gezondste keuze en je eet er automatisch meer van omdat het weinig vezels bevat.
Ik probeer zelf altijd volkorenmeel te gebruiken in plaats van witte bloem. Mijn cliënten adviseer ik dat ook te doen. In het begin kijken ze ervan op, maar éénmaal geprobeerd wordt het zeer goed ontvangen.

Om een begin te maken deel ik graag mijn Simit recept met volkorenmeel. Het zondag ontbijt wordt vanaf nu leuker (en onschuldiger) 😉.

Ingrediënten (voor 6 stuks)

  • 500 gram volkorenmeel
  • 100 ml water
  • 200 ml halfvolle melk
  • 50 gram olijfolie
  • Zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 1,5 theelepel zout (kan ook worden weggelaten)
  • 3 eetlepels pekmez (druivensiroop)
  • 3 eetlepels water
  • 100 gram sesamzaad

Bereiding

  1. Doe het volkorenmeel, de droge gist en het zout in een mengkom en meng.
  2. Voeg vervolgens toe de melk en de olijfolie.
  3. Voeg het water gecontroleerd toe aan het mengsel en kneed alles goed.
  4. Het deeg mag niet plakken aan je handen.
  5. Dek het deeg af met een plastic folie en laat een uur rijzen.
  6. Rol 12 balletjes van het deeg en rol ieder balletje uit tot een sliert van ongeveer 30 cm.
  7. Neem voor iedere simit 2 sliertjes en draai ze om elkaar heen en knoop de uiteinden aan elkaar vast.
  8. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  9. Doe in een kom de pekmez en 3 eetlepels water en roer goed.
  10. Rooster de sesamzaden in een pan en doe het op een bord.
  11. Leg iedere simit in pekmezmengsel en daarna in het bord met geroosterde sesamzaad en daarna op het bakplaat.
  12. Bak de simit in een voorverwarmde oven op 200 graden in 30 minuten gaar.
Bron

Dit bericht verscheen ook op https://turksedietist.nl

Volkoren simit

Bericht info

Gepubliceerd op: 26 mei 2021
Categorie: Recepten

Alle tags

Meer tips

Turks courgette-ei pannetje

Turks courgette-ei pannetje

Ingrediënten 1 stuk lichtgroene courgette (te koop bij de Turkse winkel) 4 stuks eieren 1 stuk ui 2 teentjes knoflook 4 eetlepels olijfolie 1 theelepel...

Gezonde ‘Muhallebi’

Gezonde ‘Muhallebi’

‘Muhallebi’ is een traditionele Turks toetje en werd zelfs in de Ottomaanse tijd graag gegeten. Het is een toetje op melkbasis en om die reden wordt het beschouwd als een licht toetje.

Gerelateerde berichten

Gezonde ‘Muhallebi’

Gezonde ‘Muhallebi’

‘Muhallebi’ is een traditionele Turks toetje en werd zelfs in de Ottomaanse tijd graag gegeten. Het is een toetje op melkbasis en om die reden wordt het beschouwd als een licht toetje.

Lees meer