Goed voor je darmen en nog 5 gezondheidsvoordelen van avocado

Avocado op toast, in een salade of toch in sushi: veel van ons zijn er dol op. En hoewel de vrucht (ja echt, avocado is geen groente!) relatief veel vet en calorieën bevat, heeft een avocado juist daarom ook veel gezondheidsvoordelen.

Uit recent onderzoek blijkt dat avocado goed is voor de gezondheid van je darmen, maar dat is niet het enige dat het zo gezond maakt.

1. Goed voor je darmen

Uit recent onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Nutrition, blijkt dat mensen die dagelijks een avocado eten een betere darmgezondheid hebben, dan mensen die nooit zo’n vette vrucht consumeren. De gezonde darmbacteriën worden door avocado gestimuleerd om vezels af te breken en de hoeveelheid ongezond zuur af te laten nemen. Daardoor hebben zij een betere vertering en dus minder darmklachten. Ook zou dagelijks avocado eten ervoor zorgen dat je minder ongezonde vetten opneemt in je darmen. Twee gezondheidsvoordelen op het gebied van de darmen dus, maar dat is niet het enige dat de avocado te bieden heeft.

2. Avocado bevat meer kalium dan een banaan

Bananen staan bekend als echte kaliumbommen, maar avocado bevat nóg meer van deze stof. Kalium is een relatief onbekende stof, maar het is wel heel belangrijk voor je lichaam. Het speelt onder andere een rol bij het functioneren van je zenuwen en spieren, en draagt bij aan een gezond hart- en vaatsysteem. Een kaliumtekort kan voor vervelende symptomen zorgen, dus het is verstandig om het op peil te houden met een avocado op z’n tijd.

3. Boordevol gezonde vetten

Maar liefst 77 procent van alle calorieën in een avocado komen van de gezonde vetten die erin zitten. Dat een avocado vol met die vetten zit, wist je waarschijnlijk wel, maar wat zijn de gezondheidsvoordelen daarvan? Het vet in de avocado is voornamelijk oliezuur, een onverzadigd vet. Deze vorm van vet helpt onder andere het ‘slechte’ LDL-cholesterol te verminderen. Een te hoog cholesterol kan ervoor zorgen dat je bloedvaten blokkeren en zo leiden tot hart- en vaatziekten. Door de gezondheidsvoordelen van dit soort vet, kan avocado dus bijdragen aan een goede hartgezondheid. Ook olijfolie, vette vis en noten bevatten dit soort oliezuur.

4. Het kan helpen bij afvallen

Een avocado is hoog in vetten en calorieën, en daarom misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je wilt afvallen. Toch kan het júist bijdragen aan gewichtsverlies, blijkt uit onderzoek. Zo zouden mensen, die avocado eten bij een maaltijd, 23 procent meer voldoening halen uit het eten, en 28 procent minder zin hebben in eten in de vijf uur na de maaltijd. Als dat op langere termijn ook werkt, zou dit het gemakkelijker maken om minder calorieën te eten.

5. Avocado’s kunnen helpen diabetes type 2 te voorkomen

Onderzoekers van de Universiteit van Guelma in Algerije hebben in 2019 ontdekt dat een stof, die alleen in avocado’s zit, cellulaire processen in de alvleesklier kan remmen. En niet zomaar cellen: het zijn de cellen die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van insulineresistentie en diabetes type 2. Het gaat om de stof Avocatin B, die voorkomt dat het lichaam overmatig veel insuline aanmaakt. Meer daarover lees je hier.

6. Veel vezels

Ook deze mag niet ontbreken in de lijst met gezondheidsvoordelen van avocado: het zit vol gezonde voedingsvezels. Veel van het bekende broodbeleg, zoals: eieren, hagelslag of kaas, bevatten maar weinig vezels. Avocado op brood is daarom een goede optie. Door een avocado te combineren met brood en ei, krijg je een mooie maaltijd met koolhydraten, vezels en eiwitten binnen. En die vezels hebben allerlei gezondheidsvoordelen: ze zorgen dat je langer een vol gevoel hebt, helpen je bloedsuikerspiegel te stabiliseren en zorgen voor een goede spijsvertering.

Bron

Dit bericht verscheen ook op https://www.margriet.nl

Avocado op toast, in een salade of toch in sushi: veel van ons zijn er dol op.

Bericht info

Gepubliceerd op: 23 december 2020
Categorie: Gezond eten

Alle tags

Meer tips

Gerelateerde berichten