Je houdt ervan of je houdt er niet van: muntthee. Munt is een kruid dat niet ontzettend vaak gebruikt wordt in de Nederlandse keuken, maar in een glas met theewater kan het – net als gemberthee – heel lekker zijn. Daarnaast is het drinken van muntthee ook nog eens goed voor de gezondheid.
Redenen genoeg om het toch nog eens te proberen!
Muntthee
Munt, ook wel mint genoemd, is iets dat we eigenlijk niet veel gebruiken in onze Nederlandse keuken. En dat terwijl het een ingrediënt is dat hartstikke lekker kan zijn; kijk bijvoorbeeld maar naar de Griekse, Turkse of Marokkaanse keuken. Het kruid kan namelijk aan bepaalde gerechten als salades net wat extra smaak geven en daarnaast zit het ook gewoon in talloze producten, zoals tandpasta, chocolade, snoepgoed en in bepaalde frisdranken. Naast dat het echt een bijzondere smaakmaker is, is zo’n vers takje ook nog eens gezond en kan het helpen bij bepaalde kwalen. Vooral in de vorm van muntthee is het hártstikke gezond.
Lichamelijke klachten
Lig je grieperig op de bank, ben je misselijk tijdens je zwangerschap of voel je je gewoon niet helemaal fit? Dan kan muntthee wellicht een uitkomst zijn. Muntbladeren kunnen namelijk goed helpen bij hoofdpijn en bij misselijkheid. Dus sta je op het punt om over te geven? Probeer dan eens een glas muntthee. Het kan namelijk, net zoals bij gemberthee, je maag neutraliseren, waardoor de misselijkheid afneemt.
Weinig calorieën en cafeïnevrij
Het smaakje van muntthee doet het hem echt. Je drinkt niet zomaar een glas met warm water op, maar een heerlijk warm drankje met verse bladeren en geheel cafeïnevrij. En, omdat munt ook nog eens bijna tot geen calorieën bevat, is het heerlijk om het de hele dag door te drinken. Daarnaast zorgt de smaak van de thee er ook voor dat je minder zin hebt in zoetigheden. Superfijn dus!
Muntthee is goed voor de stoelgang
Ook is deze theevariant een goed middel bij een slechtwerkende stoelgang. Kun je soms moeilijk naar het toilet, dan zou je eens wat koppen muntthee kunnen drinken. Muntthee bevat namelijk veel antioxidanten en deze vitaminen en mineralen bevorderen je stoelgang. Daarnaast gaat bij het drinken van een glas muntthee je speekselklier werken. De enzymen die zich in het speeksel bevinden gaan functioneren en deze helpen goed bij het verteringsproces. Mooi meegenomen, toch?
Wat kun je nog meer met munt?
Ben je dol op muntthee, maar wil je af en toe ook wat anders? Dan kun je nog wat gember en honing aan deze theevariant toevoegen. Het geeft net even een andere smaak die ontzettend lekker kan zijn, plus het geeft ook nog extra gezondheidsvoordelen. Ook kun je wanneer je dol bent op dit kruid een eigen muntplantje kweken. Zo zou je bijvoorbeeld wat zaden kunnen kopen of een overgebleven takje binnen in het water kunnen zetten. Het takje begint langzaam te wortelen, waarna je hem uiteindelijk in een potje met aarde kunt zetten.
Kortom: munt is een kruid met heel veel mogelijkheden en muntthee is hartstikke goed voor je. Je vindt het terug in verschillende producten, ze kunnen smaak bieden aan een gerecht, het is gezond en je kunt er ook nog eens een eigen plantje van kweken. Ideaal om in huis te hebben dus!