Iedereen heeft er weleens last van: brandend maagzuur. Vervelend? Ja. Maar het wordt pas echt naar als dit uw hele dag verziekt. Gelukkig kunt u dit met simpele aanpassingen in uw levensstijl voorkomen. U herkent het vast: u heeft lekker zitten tafelen en niet veel later krijgt u last van oprispingen. En daarin bent u niet alleen. 1 op de 3 Nederlanders heeft namelijk weleens last van zuurbranden. Daar kunt u gewoon oud mee worden, maar heel prettig is het niet. Gelukkig kunt u er iets aan doen.
Ontsnapt zuur
Sommige mensen hebben ‘gewoon’ pech. Bij hen functioneert de sluitspier tussen de maag en slokdarm onvoldoende. Hierdoor ontsnapt maagzuur naar boven en stroomt het terug in de slokdarm. Dit veroorzaakt een brandend gevoel of zelfs pijn achter het borstbeen. In het ergste geval kan die pijn lijken op hartklachten en uitstralen naar bijvoorbeeld de hals of rug. Vaak gebeurt dit na het eten of bij het bukken of liggen. Zo’n niet goed werkende sluitspier kan aangeboren zijn, maar kan ook pas op latere leeftijd ontstaan. Zuurbranden is in elk geval geen ouderdomskwaal: ook zwangere vrouwen kunnen hier last van hebben. Iedereen dus. U ook?
Zure zonden
Levensstijl speelt een belangrijke rol. Bekende zonden hebben impact op uw zuurbranden: alcohol, roken, onvoldoende bewegen en overgewicht natuurlijk. Veel brandend maagzuur wordt veroorzaakt door drukverhoging in de buik. Een gezond gewicht helpt dus echt… en niet alleen tegen brandend maagzuur, maar het versterkt ook uw conditie en welzijn. Ervaart u sowieso veel maagzuurklachten? Weet dan dat deze versterkt worden door koffie, koolzuurhoudende dranken, stress, spanningen en te vet of sterk gekruid eten. Maagzuur tegen gaan begint bij bewust eten en drinken.
Wat u kunt doen
Wist u dat calcium maagzuurklachten verzacht omdat het zuur bindt? Calcium, kalk dus, is verkrijgbaar in tablet- of poedervorm, maar zit ook in melk. Zo kan het drinken van een glas melk dus al de nodige verlichting geven. Sowieso is veel drinken belangrijk – en dan vooral water. Eet kleine maaltijden, zodat uw maag niet overvol raakt, en ga niet meteen na het eten naar bed. Uw lijf heeft namelijk tijd nodig om voedsel te verwerken. Heeft u daarna nog steeds last van oprispingen? Dan kan het helpen als u uw slaaphouding aanpast met een extra (dik) hoofdkussen. Zo ligt u wat hoger en stroomt het maagzuur minder gemakkelijk terug naar de slokdarm. En als u echt veel klachten heeft, kunt u uiteraard gebruik maken van maagzuurbinders of -remmers. Deze zijn te koop bij de drogist of apotheek.
Erger voorkomen
Hoe vervelend ook, brandend maagzuur is meestal onschuldig. Neem wel contact op met de huisarts als u er meer last van krijgt of als de klachten langer dan 2 weken aanhouden. In uitzonderlijke gevallen kan brandend maagzuur namelijk een slokdarmontsteking veroorzaken, wat op lange termijn de kans op slokdarmkanker licht verhoogt. Maar door goed op uw lijf te letten en gezond te leven, kunt u brandend maagzuur vaak voorkomen. Maagzuur hoeft uw leven dus niet te verzuren! Gelukkig maar.
5x tips
Vaak last van brandend maagzuur? Met een paar simpele aanpassingen kunt u veel klachten voorkomen. 5 dingen die u beter kunt laten staan. 1. Koolzuurhoudende dranken Dat drankje met bubbels? Die kunt u beter laten staan. Door het koolzuur kunt u namelijk last krijgen van brandend maagzuur. Drink liever water of melk. 2. Koffie Dat koffie u wakker kan houden? Dat is geen nieuws. Maar dit komt niet alleen door de cafeïne. Koffie prikkelt ook de maag om maagzuur aan te maken. En daar slaapt u niet beter van. 3. Gekruid eten Ook kruiden prikkelen de maag.Vermijd pittige, scherpe kruiden. 4. Citrusvruchten of -sappen Een citroentje gezond? Jazeker, maar niet als u al last heeft van brandend maagzuur. Dan kunt u citrusvruchten beter laten staan. 5. Chocolade Helaas, ook het bruine goud moet eraan geloven. Chocolade is vet en vet ontspant de sluitspier tussen de maag en slokdarm. En een ontspannen sluitspier? Die laat maagzuur door.